Sony Xperia 1 III Unboxing: cameră periscopică variabilă pe un telefon îngust şi puternic, mai de nişă ca niciodată

Sony Xperia 1 III a fost anunţat în aprilie şi aşteaptă sezonul vacanțelor şi probabil reglarea furnizării de cipuri pentru a sosi în magazine. În ultimele 24 de ore a început să fie listat la precomandă în ţara noastră, pe la un preţ de 6000 de lei . Acesta este flagshipul Sony pe anul 2021, sosind alături de Xperia 5 III în primăvară, doar că acel model nu are ecran 4K. În continuare Sony merge pe linia designului îngust şi alungit , cu aspect 21:9 şi e în continuare singură companie care pune ecrane 4K pe telefoane. Am fi tentaţi să spunem că Sony se inspiră de la Tony Stark/ Iron Man în a îşi numi telefoanele Mark I, Mark II, Mark III (aşa îşi numea personajul costumele robot), dar de fapt inspiraţia vine de la seriile de camere Sony.

Ce primim în cutie şi care sunt primele impresii despre acest prim Sony Xperia cu camera periscop aflaţi mai jos.

Rezumat

Xperia 1 III păstrează formatul predecesorilor, dar plusează cu o cameră periscop variabilă , cel mai nou CPU Snapdragon, destul RAM şi extra opţiuni foto/video. Nu face mari modificări de UI şi urcă la cotele unui preţ de iPhone 12 Pro Max şi Xiaomi Mi 11 Ultra. Un telefon pentru puriştii foto.

Unboxing

În cutie se afla încărcătorul de 30W cu conector USB-C, un cablu de la USB-C la USB-C, manual, garanţie, o foaie cu valoarea SAR. Nu avem cheiţă pentru SIM, pentru că tray-ul se deschide cu unghia din lateral.

Design

Sony Xperia 1 III este disponibil pe nuanţele Frosted Black , Frosted Gray şi Frosted Purple , iar noi o avem pe cea neagră. Telefonul este fabricat din sticlă în spate şi faţa, cu o rama din aluminiu cu multe antene vizibile. Măsoară 8.2 mm în talie şi cântăreşte 186 de grame. În fată avem protecţie Gorilla Glass Victus , iar în spate Gorilla Glass 6. Există şi certificare IP65/IP68 pentru rezistenţa la apă şi praf. Telefonul e îngust, alungit, cu un ecran uşor, foarte uşor curbat pe laturi. E OK de manevrat, fiind îngust şi uşor de cuprins cu degetele.

Display şi hardware

În faţă se afla un ecran OLED de 6.5 inch, cu rezoluţie 4K, de fapt nu Full 4K, ci o rezoluţie mai atipică: 3840 x 1644 pixeli . Veţi avea refresh rate de 120 Hz doar pe rezoluţie Full HD totuşi. Telefonul are şi suport HDR BT 2020 şi aspect 21:9. Sony insistă să nu integreze camera selfie într-un orificiu sau breton în ecran, ci alege să o facă în zona de deasupra ecranului. Asimetria amplasării sale te poate deranja.

La interior găsim procesorul Qualcomm Snapdragon 888 , 12 GB RAM, 256 GB stocare, dar şi slotul microSD. Avem şi baterie de 4500 mAh, cu încărcare la 30W şi care pe hârtie promite să ajungă la 50% în 30 de minute . Aparent primim şi încărcare wireless, ba chiar şi încărcare wireless inversă. Există şi difuzoare stereo aici (cu până la 40% mai zgomotoase decât la predecesor), cu un sistem de vibraţie dinamică, care oferă feedback adaptat la jocuri şi basul muzicii. Jack-ul audio este la posturi şi avem şi cititor de amprente în butonul plat Power în dreapta.

Tot în dreapta se află butoanele de volum, un buton Google Assistant, care sunt sigur că poate fi reasociat altui task, dar şi un buton pentru cameră, uşor zimţat, pentru a fi uşor de găsit. Parcă mai comode decât la iteraţiile trecute.

Conectivitate

Aici lucrurile sunt simple: avem un telefon la zi cu cerinţele de conectivitate, cu 5G şi Wi-Fi 6, cu Bluetooth 5.2, GPS dual band, NFC şi USB-C 3.1.

Camera

Ca şi la Xperia 1 II, poţi scrie o teză de doctorat despre camera de aici. Sony a folosit din nou tehnologie de la camerele Sony Alpha şi în special detectarea ochilor persoanelor şi animalelor de companie. În fata găsim o cameră selfie de 8 MP, cu filmare doar Full HD la 30 FPS. În spate se afla o cameră quad, cu 3 senzori de 12 MP Şi unul ToF 3D. Camera principală are 12 MP, deschidere F/1.7, stabilizare optică şi Dual Pixel PDAF . Camera telephoto aduce o premieră: distanta focala/zoom optic variabil.

În loc să aibă două camere telephoto, Sony a înglobat sarcinile lor pe una singură. Poziţionarea lentilelor şi prismelor din mecanismul periscopic se schimbă, ele se mişca pentru a genera aceasta tranziţie, conform prezentării oficiale Sony. Avem un senzor de 12 MP, cu deschidere F/2.3 şi trecem de la 70 mm distanta focală, adică zoom optic 3X la 105 mm distanta focala adică zoom optic 4.4x. Există şi aici stabilizare optică, Dual Pixel PDAF şi un zoom digital ce merge până la distanţă focala de 300 mm.

A treia cameră este cea ultrawide, de 12 MP, cu deschidere F/2.2 şi Dual Pixel PDAF, iar apoi vine senzorul de 0.3 MP ToF 3D, care ajută la Bokeh şi poziţionarea obiectelor în spaţiu. Putem face captură RAW, avem Eye Autofocus , dar şi detectarea poziţiei obiectelor în timp real. Telefonul filmează în 4K HDR 120 FPS, dar asta cu aplicaţia Cinema Pro. Modurile de captură de aici sunt inspirate din fotojurnalismul sportiv, în special la camera telephoto, care poate captura cu mare claritate obiecte aflate în mişcare la distanţă.

Aplicaţia Camera nu mai există, avem Photo Pro în loc, cu un mod Basic pentru utilizatorul de rând, dar şi alte reglaje, o sumedenie, dacă ne uităm bine. Poţi fi puţin confuz când vezi interfaţa prima oară, am păţit asta. Ce ştiu sigur e că avem reglaje de expunere şi balans de alb, stabilizare Steadyshot pe 5 axe, dar şi reglaje pentru ISO, shutter, focalizare. Aplicaţia Cinema Pro îţi oferă filtre, posibilitatea de a alege obiectivul folosit şi multe alte setări.

Software

Telefonul rulează Android 11, cu Xperia UI peste, cu meniul acela Side Sense , care aduce cu un Edge extins de la Samsung, plus preseturi care sparg ecranul în două pentru aplicaţii. Avem şi Call of Duty Mobile preinstalat , aplicaţie PlayStation şi posibilitatea de a utiliza Xperia 1 III ca un companion pentru camerele Sony Alpha.

Concluzii după Unboxing

Sony nu mai face compromisuri şi aduce o cameră telephoto avansată, cu promisiuni curajoase. Are zoom optic variabil, dar în mare funcţiile smart sunt cam ca anul trecut. Şi atunci aveam tehnologie Sony Alpha, Eye Autofocus, 4K 120 FPS HDR la filmare. E de ajuns oare zoom-ul şi o nouă interfaţa a camerei simultan mai organizată şi mai dezorganizată pentru a cuceri piaţă, la preţ de iPhone 12 Pro Max? Mi se pare din nou, pentru a treia oară, un telefon pentru cunoscători şi cei care ştiu ce face fiecare setare foto aplicată . E o piaţă pentru aşa ceva şi trebuie să ne gândim dacă Sony se mulţumeşte să activeze în nişa sau vrea mai mult. E potenţial mare şi pentru gaming şi consum video şi de muzică aş zice.

Video-unboxing Sony Xperia 1 III

Leave a Comment